Karaciğer nakli yapan ilk Türk doktor olan Profesör Münci Kalayoğlu hayatını kaybetti
2 mins read

Karaciğer nakli yapan ilk Türk doktor olan Profesör Münci Kalayoğlu hayatını kaybetti

Münci Kalayoğlu’nun Ardından

Türkiye’nin ilk karaciğer nakli yapan doktoru olan Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, 84 yaşında İstanbul’daki evinde hayatını kaybetti. Ülkemiz tıp camiasının önemli isimlerinden biri olan Kalayoğlu, uzun süredir demans tedavisi görüyordu ve ağustos ayında beyin kanaması geçirmişti. Türkiye’nin ilk karaciğer nakli yapan doktoru olarak tanınan Kalayoğlu’nun cenaze töreni Salı günü İstanbul’da gerçekleştirilecek.

1500’den Fazla Nakil Gerçekleştiren Bir Yetenek

Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, bugüne kadar 1500’den fazla nakil gerçekleştirmiş ender cerrahlardan biriydi. Dünya çapında tanınan ve takdir edilen Kalayoğlu, cerrahi alanındaki başarılarıyla biliniyordu.

Prof. Dr. Münci Kalayoğlu’nun Kariyeri ve Başarıları

1940 yılında doğan Kalayoğlu, Ankara Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı’nda uzmanlık eğitimi aldı. Ardından çeşitli üniversitelerde çalışan Kalayoğlu, cerrahi alanında birçok başarıya imza attı. Türkiye’ye dönüşünden önce Wisconsin Üniversitesi’nde Karaciğer Transplantasyonu Programı’nı başlatan Kalayoğlu, 25 yıl boyunca bu programın başında kaldı. Türkiye’ye döndüğünde birçok başarılı nakil gerçekleştiren Kalayoğlu, Memorial Hastanesi’nde çalıştıktan sonra Koç Üniversitesi Hastanesi’ne geçti ve burada Organ Nakli Merkezi’nin başkanlığını yürüttü.

Amerika’da da İlklerin İmzacısı

Münci Kalayoğlu, Amerika’da da birçok ilke imza attı. Wisconsin’deki ilk karaciğer nakli, ilk küçültülmüş karaciğer nakli, ilk “cluster” nakli gibi birçok başarıya imza atan Kalayoğlu, klinik çalışmalarında organ koruma sıvısının kullanılmasına öncülük etti. Kaşımızda büyük bir boşluk bırakan Prof. Dr. Münci Kalayoğlu’nu minnetle anıyoruz.

  • Kaynak: Haberler.com
  • Kategori: Sağlık
  • Etiketler: Karaciğer Kanseri, Prof. Dr. Münci Kalayoğlu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir